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This document is intended to provide guidance to providers serving Medicaid Members 
who have additional sources of insurance coverage. 
 
Q1. What is Third Party Liability (TPL)? 
 
A1. Under Federal regulation (See 42 CFR Part 433 Subpart D), “Third Party Liability” 
(TPL) means that payment is the responsibility of a third party other than the 
individual or the Medicaid Program. Medicaid is the payor of last resort. By law, 
virtually all other sources of health coverage must pay claims under their policies 
before Medicaid will pay for the care of an eligible individual.  
 
Q2. What is Coordination of Benefits (COB) and how does it work in general? 
 
A2. Coordination of Benefits refers to the practice of ensuring that a claim is paid by 
the payor that is legally responsible for paying a claim as Primary with any secondary 
parties paying Secondary. Coordinating benefits makes sure that the correct party 
pays first by, 1) cost-avoiding (aka denying) claims where a known other party should 
be paying and/or 2) cost-recovering a claim that Medicaid erroneously paid that 
should have been paid by another party. 
 
Q3. Where can I find all of the coverages where a Medicaid Member is enrolled? 
 
A3. Providers have multiple options for establishing a Member's coverage. A Medicaid 
Member has a primary responsibility for disclosing all coverages in which they are 
enrolled. Additionally, a provider should verify both Medicaid and other coverage in 
the Medicaid Provider Portal (See Accessing Eligibility Verification Information).   

https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-C/part-433/subpart-D
https://hcpf.colorado.gov/gen-info-manual#HFCMemberElig


 
The Medicaid Provider Portal captures other coverage information from the Medicaid 
Management Information System (MMIS), the Department of Health Care Policy & 
Financing’s (HCPF) system of record for TPL. TPL data is added to the MMIS from 
multiple sources under a hierarchy defined by HCPF and sources populate data into 
the system in different cadences.  
 
Any additions of coverage or updates to existing coverage that are manually entered 
into the Provider Portal by providers are reviewed by HCPF’s Fiscal Agent staff before 
changes are accepted. The Fiscal Agent, Gainwell Technologies, is responsible for 
enrolling providers, providing billing assistance, etc. (See Fiscal Agent 
Responsibilities). The manual review occurs weekly so providers will not immediately 
see changes they have made. HCPF is working on enhancements to the Provider Portal 
processes to increase the frequency of manual reviews and to automate additions and 
updates of the TPL information. 
 
Q4. Are Children’s Health Plan (CHP), MCOs and other “Medicaid” Plans treated 
the same as “Medicaid - Title XIX” for purposes of TPL and coordination of 
benefits?   
 
A4. All programs and benefit aid types shown in the Medicaid Provider Portal are 
subject to coordination of benefits and remain the payor of last resort. Generally, 
Members with Title XIX Medicaid are able to have commercial insurance and/or 
Medicare.   
 
If there is no other coverage for a Member, providers should follow standard Medicaid 
billing practices. Providers can find additional guidance regarding specific coverage 
types by viewing the Verifying Specific Coverage Types document. Providers can also 
reference this Verifying Eligibility Quick Guide for additional information on Member 
eligibility. 
 
Q5.  What can I do if I discover a Member has additional coverage after a service is 
provided?   
 
A5. A provider should bill the Primary payor first under standard TPL policies.  If the 
provider has already received payment from Gainwell or the Managed Care Entity 
(MCE) prior to learning of the other coverage, the provider should immediately bill 
the other coverage for payment as Primary. If the provider receives payment from the 
other carrier, they need to return their Primary payment from Gainwell or the MCE. 
The provider should then rebill Gainwell or the MCE as Secondary. 
 

*If the provider receives a denial for being out of network with the Primary 
payor, they should not submit the claim for full payment to Gainwell or the 
MCE. Please see the response to Question 9 below. 

https://hcpf.colorado.gov/gen-info-manual#fiscAgentrespon
https://hcpf.colorado.gov/gen-info-manual#fiscAgentrespon
https://hcpf.colorado.gov/sites/hcpf/files/New%20Coverage%20Type%20Not%20Eligible%20for%20Medicaid%20or%20Child%20Health%20Plan%20Plus%20%28CHP%2B%29%20-%2012-1-2023.pdf
https://hcpf.colorado.gov/verifying-eligibility-quickguide


 
Providers contracted with an MCE should follow the applicable published timely filing 
guidelines for that MCE when resubmitting a claim. Providers can resubmit a Primary 
or Secondary fee-for-service claim to Gainwell for payment within 60 days from the 
date of a void or retraction. (See Timely Filing and Resubmissions)  
 
Q6. Am I allowed/required to collect a deductible, coinsurance, and/or 
copayments for the Primary Insurance from a Member who also has Medicaid 
coverage?  
 
A6.  No. A provider is only allowed to collect appropriate Medicaid copays. There are 
no Medicaid copays for behavioral health services.   
 
Providers cannot bill Members for the difference between commercial health 
insurance payments and their billed charges when Health First Colorado or an MCE 
does not make additional payment. The provider also cannot bill Members for 
copay/deductibles assessed by another payor. 
 
Q7. Can I bill a Member for services that are not covered by Medicaid? 
 
A7. A Medicaid Member may choose to privately pay for services that are NOT covered 
by Medicaid, including services determined not to be medically necessary. Failure by 
the provider to follow the proper process to obtain a prior authorization does not 
mean that a service is not covered by Medicaid or medically necessary. Additionally, if 
a provider chooses not to enroll with Medicaid or contract with an MCE, that does not 
qualify as documentation to bill a Member for services, nor does it deem a service as 
uncovered or not medically necessary. 
 
A Member is responsible for payment for the items provided or services rendered only 
when there is a written agreement in place. This written agreement is distinct from 
the standard consent form included in documentation a Member completes when they 
establish care with a provider. This agreement should, at a minimum, be signed prior 
to services being rendered and include a statement of the specific services being 
rendered, an explanation that the services are not covered by Medicaid, and that 
Medicaid cannot reimburse the Member for those services directly, and the full 
amount the Member will be responsible for paying. See C.R.S. § 25.5-4-301(1)(a)(1). 
 
Q8. What if I am contracted with an MCE but not contracted with the Primary 
Insurance? 
 
A8.  A provider must be contracted with a Member’s Primary Insurance in order to 
comply with TPL standards. A provider is required to bill the Primary Insurance and 
cannot submit claims to Gainwell or the MCE without TPL documentation. Claims that 

https://hcpf.colorado.gov/sites/hcpf/files/Bulletin_0320_B2000445.pdf


are submitted without TPL documentation will be denied by both Gainwell and an 
MCE. 
 
Q9.  Can a provider who ‘Opts Out’ of Medicare with CMS serve Members who are 
dually eligible with Medicare and Medicaid?  
 
A9.  No. A provider must be contracted with a Member’s Primary Insurance in order to 
comply with TPL standards.  A provider who ‘Opts Out’ of Medicare would not be able 
to properly bill Medicare for covered services as the Primary coverage.  Additionally, 
this provider would not be able to bill Medicaid without the appropriate TPL 
documentation, and the provider would not be able to bill the Member.   
 
Q10.  What steps should I take once I have identified all of a Medicaid Member’s 
coverages? 
 
A10.  There are three (3) steps to getting reimbursement for services provided to a 
Medicaid Member with multiple health insurance coverages: 

1) Bill the Primary Insurance for payment. 
2) Bill the Secondary for payment with the Primary Insurance TPL payment and 

cost sharing information. 
3) Store the other coverage information within the provider’s Member record and 

claim payment system(s) for use in future claim submissions. 
a) Add the other coverage to the Medicaid Provider Portal. (See the Provider 

Web Portal Quick Guide: Adding and Updating Third-Party Liability (TPL) 
Information. 

b) Update the provider records and Medicaid Provider Portal as coverages 
change. 

 
Example: 
Provider submits claim to Primary Insurance $200.00 
Primary Insurance pays provider $80.00 
Provider submits same claim to Gainwell or MCE 

- Includes TPL information with claim showing 
total paid to provider by Primary Insurance 

$200.00 
$80.00 

Gainwell refers to fee schedule 
MCE refers to contracted rate amount 

$84.00 

Provider is paid the allowed rate less the TPL payment $4.00 
Provider receives total reimbursement from Gainwell/MCE $4.00 

Provider stores the other coverage for future billings 
 
 
 
Q11. What happens when Medicaid has issued a Directed Payment for a service? 
 
A11.  The MCE is required to reimburse a provider a minimum of the Directed 
Payment published rate. The Directed Payment reimbursement will still follow 

https://hcpf.colorado.gov/update-tpl-info
https://hcpf.colorado.gov/update-tpl-info


general TPL guidelines where all payments from other coverage will be deducted from 
the amount of the Directed Payment rate. 
 

Example: 
Provider submits claim to Primary Insurance $200.00 
Primary Insurance pays provider $80.00 
Provider submits same claim to Gainwell or MCE 

- Includes TPL information with claim showing 
total paid to provider by Primary Insurance 

$200.00 
$80.00 

Gainwell refers to fee schedule 
MCE refers to Directed Payment rate amount 

$250.00* 

Provider is paid the allowed rate less the TPL payment $170.00 
Provider receives total reimbursement from Gainwell/MCE to 
ensure provider receives the PPS/Directed Payment amount 

$170.00 

Provider stores the other coverage for future billings 
*This illustrates a provider underbilling for services but receiving the full Directed 
Payment amount as required.  
 
Q12. Are there any instances when a provider should not bill the Primary 
Insurance first? 
 
A12.  Providers should always bill a Member’s Primary Insurance prior to billing 
Medicaid or the MCE. Covered services for Primary Insurance policies vary by plan 
design. Billing the Primary Insurance allows a provider the opportunity to collect a 
higher reimbursement for covered services and also facilitates proper coordination of 
benefits, especially if the service’s coverage is questionable. When the Primary 
Insurance does not cover the service provided, a provider can submit the claim to 
Gainwell or the MCE.   
 
HCPF recognizes that some behavioral health services are not routinely covered by 
Primary Insurance policies and may only be covered by Medicaid or the MCE. 
Behavioral health providers, can review services determined to be covered by 
Medicare, Medicaid and commercial insurances in Appendix I in the State Behavioral 
Health Services (SBHS) Billing Manual. 
 

For additional questions regarding TPL and COB policies, please send your 
inquiries to thirdparty_liability@state.co.us.  

https://hcpf.colorado.gov/sbhs-billing-manual
https://hcpf.colorado.gov/sbhs-billing-manual
mailto:thirdparty_liability@state.co.us
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